Rysk tv applåderar sig själv

Det som inte visas i tv finns inte. Så verkar ryska makthavare resonera. Senaste exemplet är den ekonomiska krisen. I mitten av september lär alla tv-kanaler i Ryssland ha fått stränga instruktioner om ord som inte får användas i nyheter om den ekonomiska krisen. Instruktionerna sägs ha kommit från presidentadministrationen och är givetvis hemliga, men dels finns det bloggare med bra kontakter i den ryska medievärlden, och dels kan man göra sökningar som visar att vissa ord faktiskt försvann, åtminstone ett tag.

Orden обвал (krasch), кризис (kris) och падение (fall) skulle exempelvis ersättas med det mindre drastiska ordet снижение (säkning, förminskning), “rekommenderade” presidentadministrationen enligt bloggaren varfolomeev66.

En sökning på den statliga nyhetskanalen Vesti visar att exempelvis ordet обвал (krasch) under den gångna veckan användes ett fåtal gånger, och då mest om börserna i USA eller av utomstående kommentatorer. Men på fredagen, när handeln på den fallande Moskvabörsen stoppades tre gånger, gav nyhetsuppläsarna upp och sade som det var: krasch.

Enligt bloggaren varfolomeev66 har de ryska tv-kanalerna även fått instruktioner att inte visa köerna som kan bildas kring bankkontor om de ryska bankkunderna får för sig att ta ut sina pengar. Än finns inga sådana köer, men det är väl bättre att förekomma än att förekommas.

Även den ryska finansministern Aleksej Kudrins senaste uttalanden om den ekonomiska situationen (“Vi är i början av en recession, uppgången börjar först år 2010…”) var för mycket för rysk tv. De som vill veta vad Kudrin sade får nöja sig med internet-tv på den utmärkta (och finskägda) ryska affärstidningen Vedomostis hemsida.

Ett annat intressant exempel på hur rysk tv tillrättalägger verkligheten gavs av journalisten Aleksandr Minkin i en telefonintervju på radiostationen Echo Moskvy på lördagsmorgonen. I veckan sändes ett debattprogram där han medverkade. (På förekommen anledning är alla debattprogram i rysk tv inspelade, inte direktsända.) Han lämnade studion i mitten av inspelningen, eftersom han inte stod ut med diskussionen som hamnade under ribban och under bältet. Bland annat handlade “moraldiskussionen” om huruvida programledaren masturberar och när detta i så fall senast skedde. Minkin berättar:

De klippte bort det jag sade. En och en halv procent var kvar. Men däremot klippte de in mig, och det här kan ingen veta, men nu vår Echo Moskvys lyssnare reda på det. Jag gick därifrån i mitten. Det som pågick var så otrevligt att jag ställde mig upp och gick därifrån utan att säga ett ord. I går tittade jag på programmet, och där sitter jag ända till slutet och lyssnar uppmärksamt. Vilka klipska killar!

Det roligaste är att diskussionsprogrammet skulle handla om moral i tv. Inspelningen skedde redan i juli, och då skrev Minkin i sin blogg på tidningen Moskovskij Komsomolets hemsida hur allt gick till.

Vi väntar på att inspelningen ska börja och har långtråkigt. En sträng röst ur enorma högtalare ger order:
– Applåder.
Den lydiga studipubliken applåderar. Vem applåderar de? Varför? Det går kanske 15 sekunder, och så återigen:
– Applåder.
Publiken applåderar. Om 15 sekunder en gång till. Och ännu en gång. Så småningom fattar man: de här bitarna med applåder kommer sedan att klippas in på de ställen där de behövs.

Men då visste han inte själv att faktiskt han satt kvar under hela diskussionen om moral i tv, trots att han gick därifrån.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.