Vitryska rubeln devalveras

Сто рублёўFredagen den 2 januari 2009 devalverade Vitryssland sin valuta, vitryska rubeln. Efter devalveringen motsvarar den gröna 100-rubelssedeln ungefär 30 öre i svensk valuta.

Det är inte så farligt som det låter – vitryska rubeln var inte värd mycket mer före devalveringen, och sedlar med färre än tre nollor är att betrakta som växelpengar. Mynt har inte funnits i landet sedan Sovjetunionens sönderfall – till och med kaffeautomaten på flygplatsen i Minsk fungerar med sedlar. Någon annanstans i Vitryssland har jag förresten aldrig sett en kaffeautomat.

Dagens devalvering motsvarar i alla fall en sänkning av den vitryska valutans kurs med 20,5 procent. En euro kostar nu 3 703 rubel, en dollar kostar 2 650 rubel, och en rysk rubel kostar 90,16 vitryska rubel.

Samtidigt inför vitryska centralbanken en ny valutakorg som består av euron, dollarn och ryska rubeln. Centralbanken har redan gjort utfästelser om att vitryska rubelns kurs mot denna valutakorg inte kommer att variera mer än 5 procent i någondera riktning under år 2009.

Varje valuta står för en tredjedel av valutakorgen, vilket innebär att när den ryska rubeln i vår sjunker vidare kommer också den vitryska rubeln att tappa värde ytterligare, fast inte lika snabbt som ryska rubeln.

Styrräntan har samtidigt ytterligare höjts till 14 procent. I somras var den vitryska styrräntan 10 procent.

Vitryssland har en utlandsskuld som uppgår till 15 miljarder dollar. Skulden beror till stor del på underskott i handelsbalansen, och underskottet ökade snabbt under förra året. I november stoppade de vitryska myndigheterna alla förskottsutbetalningar i utländsk valuta, lönehöjningar inom den offentliga sektorn har stoppats, och samtidigt höjs priserna på el, gas och värme – officiellt därför att hushållens inkomster har ökat under det gångna året.

Många statliga företag har tvångspermitterat eller sagt upp personal. Den officiella grunden för uppsägningarna sägs ofta vara bristande disciplin eller dålig arbetsmoral, men i verkligheten lär det handla om bristande orderingång framför allt från det krisdrabbade Ryssland.

Vitryssland har länge klarat sig hyfsat med hjälp av billig energiimport från Ryssland. I år går priset på den ryska gasen upp även för Vitryssland, men inte alls lika mycket som för Ukraina. För att behålla gaspriset på uthärdlig nivå har Vitryssland dock tvingats gå med på att sälja hälften av aktierna i det statliga gasdistributionsbolaget till ryska Gazprom.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.