Moskvas borgmästare håller hårt i kepsen

Plötsligt har rysk tv lagt märke till att borgmästaren i landets huvudstad äger betydligt mer än sin berömda keps. Det är givetvis bara ett sammanträffande att mannen i keps sedan några dagar är i öppen konflikt med president Medvedev som tillfälligt stoppat motorvägsbygget genom skogen i Chimki.

Jurij Michajlovitj Luzjkov utnämndes till borgmästare i Moskva av Boris Jeltsin i juni 1992. Sedan dess har han suttit kvar och berikat sig – eller rent formellt sin hustru Jelena Baturina, som är Rysslands rikaste kvinna. Hennes lyckade tomt- och byggaffärer i Moskva har visserligen enligt Luzjkov inget att göra med att hon råkar vara gift med stadens borgmästare.

För ett drygt år sedan fick Luzjkov på fingrarna, när premiärminister Vladimir Putin plötsligt upptäckte det alla känt till i minst tio år: det fanns smuggelgods och piratkopierade varor till salu på den jättelika Tjerkizovskijmarknaden. Luzjkov var länge bästa kompis med miljardären Telman Ismailov, kungen av Tjerkizovskijmarknaden, gåsen som värpte gyllene ägg.

Putin gick i taket när Telman Ismailov mitt under djupaste finanskris byggde ett enormt, femstjärnigt lyxhotell i Antalya i Turkiet. Richard Gere, Sharon Stone, Tom Jones och Paris Hilton deltog i invigningen den 23 maj 2009, tillsammans med ryska megastjärnor. Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov klippte det röda bandet. Strax därefter såg Putin till att Tjerkizovskijmarknaden jämnades med marken.

Nu har halva Ryssland sett videon där Jennifer Lopez och Jurij Luzjkov gratulerar Telman Ismailov på hans födelsedag. Inspelningen från den enorma festmåltiden med världsstjärnor var en hörnsten i programmet “Delo v kepke” (“Det handlar om kepsen”) som sändes på den rikstäckande tv-kanalen NTV på fredagskvällen. Och i repris dagen därpå, eftersom sändningen “av tekniska skäl” bröts i delar av Moskva när kepsprogrammet sändes för första gången.

Programmet börjar med Luzjkovs berömda bikupor som han till stor kostnad lät flytta undan röken från skogsbränderna. “Bina mår inte bra av röken”, förklarar han. Till saken hör att han själv höll sig borta från Moskva när röken var som värst, och att han enligt programmet lade mer pengar på omsorg om bin än på vård av gamla Moskvabor som inte mådde bra på grund av den tjocka brandröken. I programmet visas också tio år gamla flygbilder på Luzjkovs enorma lyxresidens utanför Moskva, och han kopplas ihop med den brutala misshandeln av journalisten Michail Beketov som kritiserade motorvägsbygget genom skogen i Chimki.

Kopplingen är inte glasklar, eftersom det framför allt var de lokala makthavarna i Chimki som Beketov kritiserade för korruption, men enligt NTV låg det även i Luzjkovs intressen att vägen skulle byggas genom skogen, eftersom den alternativa sträckningen skulle ha gått över mark som hans fru har intressen i. I alla fall har Luzjkov återigen klart och tydligt ställt sig bakom motorvägsbygget och låtit förstå att president Dmitrij Medvedev egentligen angriper Putin när han ger sig på Moskvas borgmästare.

På lördagen visade NTV ytterligare ett “undersökande reportage” där det slogs fast att Jelena Baturinas företag Inteko hade tjänat miljarder på den överdådiga renoveringen av den klassiska jättestatyn “Arbetaren och kolchozkvinnan”. I dag söndag visade så nyhetskanalen Rossija24 ett reportage om “det försvunna Moskva”, som bland annat gav intrycket att Jurij Luzjkov personligen stod bakom branden som totalförstörde den klassiska Manegen intill Kreml, eftersom han ville låta bygga ett underjordiskt p-hus på platsen.

Det gemensamma för alla dessa “undersökande reportage” är att de visar en precis lika tillrättalagd version av verkligheten som rysk stats-tv brukar. Det ovanliga är att sittande makthavare kritiseras på detta sätt, men om de nu kritiseras så är det självklart att kritiken är både befogad och förankrad på högre ort. Då finns det inget behov att låta Luzjkov eller Baturina ge sin version av sanningen. Inte heller ställs frågan om varför Luzjkov fått hålla på i arton år innan sanningen kommer fram.

Det är också uppenbart att programmen har sammanställts i all hast – mycket av innehållet är gamla arkivsnuttar med pålagd indignerad speakerröst. Flygbilderna över Luzjkovs lilla residens verkar komma från ett program som sändes i NTV före dumavalet 1999, när kanalen ännu inte var statsstyrd.

Nåväl, innehållet i tv-inslagen är väl i huvudsak med sanningen överensstämmande, och balanserar på ett välbehövligt sätt den glansiga bild av den ryska verkligheten som i vanliga fall målas upp. De tittare som har alla hästar i stallet kan själva ställa följdfrågorna i sitt huvud. Men den här typen av beställningsjobb har inte mycket med riktig journalistik att göra, och är inte direkt ägnade att stärka förtroendet för journalister i Ryssland – om det nu till äventyrs hade funnits något sådant förtroende kvar efter de gångna 15 årens utveckling.

Det som verkligen är oroväckande är dock att president Medvedevs omgivning måste ta till sådana här barnsliga metoder för att smutskasta borgmästaren i Moskva. Sparken och en liten förundersökning angående mutbrott hade kanske varit mer adekvat, men så långt sträcker sig uppenbarligen inte Medvedevs maktbefogenheter. Det är inte utan anledning han har kallats för “den virtuella presidenten”.

Anledningen till att Jurij Luzjkov håller så hårt i sin keps är också uppenbar. Så länge han sitter kvar finns det ingen risk för att någon på allvar ifrågasätter familjens affärsverksamhet. Ger han upp sin maktposition är risken stor att fler obehagliga avslöjanden kring korruption, valfusk och andra oegentligheter dyker upp, och att domstolarna i Moskva inte längre är lika välvilligt inställda till Luzjkov.

Tv-inslagen om Luzjkov är ett tydligt tecken på att det blåser på toppen. Men ännu vet vi inte varifrån det blåser, och Luzjkov har lyckats vända kappan efter vinden förr.

PS: På söndagskvällen grep polisen ett trettiotal personer som hade fräckheten att demonstrera mot Luzjkov mitt emot stadshuset i Moskva. Det går uppenbarligen bra att kritisera honom på tv, men inte på gatan.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Moskvas borgmästare håller hårt i kepsen”

Intressant är att huvuddelen av TV-reportaget om förstörelsen av historiska byggnader i Moskva – “det försvunna Moskva” (en ganska välgjord 45-minutersdokumentär – ej i all hast) gjordes vintern 2006, men alltså inte hade “mognat” för visning förrän igår…

Ja, det är intressant. Såg inte hela dokumentären. Men var delen om branden också gammal? Nåväl, det finns säkert mer i lådorna. NTV-s flygbilder var ju repris från… 1999!

Ännu mer intressant är dock att ALLA TRE stora rikstäckande tv-bolag nu sänt egna smutskastningsprogram om Luzjkov: NTV, Pervyj kanal och VGTRK. Det innebär helt uppenbart att kanalerna styrs från samma adress. Nåväl, det visste vi väl redan, men nu är detta helt uppenbart.

Luzjkovs försvarare kunde mumla lite på lilla Luzjkovkanalen TV-Tsentr.

Ju förresten, rent principiellt skulle det ju också kunna vara så att P- och M-kanaler gör gemensam sak för att visa att alla maktgrenar nu är kritiska till Luzjkov. Men så illa är det väl inte ställt att maktens enighet måste demonstreras genom samordnad tv-kanonad?

Tack för intressant läsning.
Precis som med NTV:s Lukasjenkofilmer så gör man nu en dokumentär om Luzjkov först när det är “tillåtet”. Jag tror det var Kommersant som jag läste i att Medvedev nu är tvungen att avskeda Luzjkov eftersom han skadar hans förhållande till Putin. Själv tror jag att han håller sig kvar ett tag till.

Alltså, om Luzjkov försvinner blir ju ingen ledsen. Det är svårt att hitta en mer korrumperad människa på jorden än denna man. Problemet, som du skriver Kalle, är ju timingen. Alla har känt till maktmissbruket under åratal.

För mig påminner det lite om logiken bakom Stalins utrensningar. Helt plötsligt visar det sig liksom att hjältar från revolutionen och inbördeskriget i smyg konspirerat med den polska underrättelsetjänsten eller brittiska aristokratin utan att någon kunnat upptäcka det.

Har läst Lenta.ru-texten nu. Den är ju huvudsakligen en sammanfattning av händelseförloppet. Nemtsov står för analysen när han citeras som följer:

…единственный шанс для Медведева сохранить себя как политика – отправить в отставку Лужкова, пойдя наперекор путинским симпатиям в отношении столичного мэра.

Ungefär samma sak sade Sergej Parchomenko i sitt program Sut sobytij på Echo i går kväll:

В сущности, на этом ситуация должна была остановиться, игра на этом должна была быть сделана, спектакль на этом должен был быть окончен. Лужков обмазан дерьмом, телевидение продемонстрировало, с одной стороны, свою послушность, а с другой стороны – свою лояльность, президент Медведев оказался неспособным самостоятельно довести свою операцию, хирургическую операцию по отставке мэра Москвы до конца – и над этим над всем парит безупречная фигура премьер-министра Путина. Тут бы этому всему остановиться, и нам бы всем констатировать этот самый статус-кво.

И вот тут начинается самое интересное. Потому что ситуация на этом не остановилась. Совершенно неожиданно для большинства участников этой истории она продолжилась. И продолжение ее заключалось в том, что президент Медведев на этом не успокоился, поражения своего не признал и продолжил свои попытки избавиться от мэра Лужкова. Потому что он понимает, что в этой ситуации для него решается очень многое. Если сейчас зашедшая так далеко история с обвинениями против Лужкова просто тихо остановится и спустится на тормозах, то от него мало что остается как от политической фигуры. И все мы это видим, и все мы, затаив дыхание, ровно за этим сегодня и следим.

Med andra ord, nu gäller det för Medvedev att se till att Luzjkov försvinner, i annat fall är det klarlagt att han inte har någon makt att tala om.

Det här har många sagt. Det viktigaste Parchomenko säger handlar dock om en helt annan sak, något som även jag berör i min text:

Мне кажется, что это вещи крайне негативные и крайне бессовестные, и они навсегда лишают доверия целый класс людей, целую профессию, навсегда оставляют российских журналистов в этом положении презираемых, в положении, если хотите, отверженных людей, которые лишены поддержки населения, лишены самой важной поддержки – поддержки своего читателя.

Den nya smutskastningskampanjen är ödesdiger för journalisters anseende i Ryssland – efter detta kommer alla att utgå ifrån att journalisterna bara säger och gör det de blir tillsagda. Nåväl, som tur är deltar inte alla journalister i kampanjen. Men förtroendet är nog förstört sedan länge, som jag skriver här.

Stängt för kommentering.