Nu ser valet plötsligt bättre ut

Buntmans glasögonI förra ryska lokalvalet i oktober fick Putins Enade Ryssland mer än hälften av rösterna i alla regioner där det var val. I Moskva ökade stödet för regeringspartiet från 47 procent i valet 2005 till hela 66 procent, trots att Moskvaborna fått det sämre under tiden. De flesta oberoende bedömare var överens om att siffrorna var en följd av omfattande valfusk.

Den gången gratulerade president Dmitrij Medvedev vinnarna, men uppenbarligen var han inte helt oberörd av oppositionens protester. I alla fall konstaterade han att valet inte var “helt sterilt” och lovade att nästa val skulle bli ännu mer rättvist.

Förra helgen var det återigen lokalval i Ryssland, i andra delar av landet. Nu gick det något sämre för Enade Ryssland, och något bättre för de godkända oppositionspartierna, även om det finns många vittnesmål om att den “administrativa resursen” använts flitigt även denna gång, dock inte i samma omfattning som i valet i oktober.

Förra gången fick Enade Ryssland närmare två tredjedelar av rösterna. Denna gång hamnade maktpartiet under femtioprocentstrecket i fyra av de åtta regioner som valde ett nytt lokalparlament. Sämst gick det i Sverdlovskdistriktet där Enade Ryssland fick nöja sig med 42 procent av rösterna, och i republiken Altaj, där Enade Ryssland fick 43 procent av rösterna. Dessutom förlorade Enade Ryssland två borgmästarval.

Ändå förklarade representanter för Enade Ryssland att partiet vann valet, eftersom det fick flest röster överlag. Det stämmer givetvis, men det känns ändå lite krystat att tala om seger när resultatet minskar från långt över 60 procent till i genomsnitt 48 procent.

Den stora segraren var nog i stället kommunisterna, som ökade sin andel till ungefär 20 procent av de sammanlagda resultaten, till 35 procent i vissa regioner, och över 60 procent i borgmästarvalet i Irkutsk, där den kommuniststödda kandidaten visserligen var en partilös företagare.

Många bedömare är ändå skeptiska och menar att valresultatet återigen är precis sådant som makthavarna vill se. Nu var ju uppdraget att det skulle se bättre ut än förra gången. Sergej Buntman på Echo Moskvy tycker att allt var lika verkligt som på en modern biograf och ironiserar över Medvedevs älsklingsord “modernisering” och “innovativ”:

Инновационный подход к созданию более правдоподобной картины голосования себя оправдал. Модернизированная иллюзия прекраснейшим образом сработает в одиннадцатом году, когда избиратели пойдут участвовать в 3D голосовании не в маленькие региональные залы, а во всероссийский думский Ай-Макс. Все будет еще больше «как в жизни». Главное – не забыть сдать очки после сеанса.

Det innovativa tillvägagångssättet för att skapa en mer trovärdig bild av omröstningen infriade förväntningarna. Den moderniserade illusionen kommer att fungera alldeles utmärkt år 2011, när väljarna ska delta i ännu en 3D-omröstning, denna gång inte till de små regionala salongerna, utan till den nationella dumans IMAX. Allt blir än mer som i verkligheten. Kom bara ihåg att lämna tillbaka glasögonen efter föreställningen.

Förra helgens val var mycket riktigt det sista stora regionvalet före nästa parlamentsval 2011, och presidentvalet 2012. Tipset just nu är att det är Putin som ställer upp som maktpartiets presidentkandidat då.

En ytterligare fingervisning om demokratins tillstånd i Ryssland fick vi i dag, när det visade sig att oppositionen återigen inte kan få tillstånd att demonstrera för konstitutionens 31:e paragraf den 31 mars. Paragrafen handlar om mötesfrihet. Varje gång de sökt demonstrationstillstånd för den 31:e i någon månad har det visat sig att det inte går av en eller annan tillfällig omständighet.

Denna gång är det maktpartiets ungdomsorganisation Molodaja Gvardija (“Unga Gardet”) som av någon anledning måste ha tillgång till samma plats vid samma klockslag. Fast givetvis inte därför att oppositionen vill demonstrera på samma ställe. Den “marginella oppositionen” kunde Molodaja Gvardija inte bry sig mindre om, meddelar organisationens representant Andrej Tatarinov i Echo Moskvy. Såklart inte.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Nu ser valet plötsligt bättre ut”

Stängt för kommentering.