Ökad kontroll – en ryggmärgsreflex

Bomben som på måndagseftermiddagen dödade 35 människor i ankomsthallen på flygplatsen Domodedovo bars in förbi en metalldetektor.

Det ökade terrorhotet har på senare år lett till att de stora flygplatserna i Moskva har installerat metalldetektorer vid ingångarna till terminalbyggnaden, och det är inte ovanligt att även bagage genomlyses redan vid dörren.

Men metalldetektorn vid hissen från parkeringsplatsen till ankomsthallen på Domodedovoflygplatsen var sällan bemannad. På vintern gillar inte polisen att stå där eftersom det drar kallt utifrån och det finns inga dörrar i korridoren, berättar den ryska internetgurun Anton Nosik, som ofta reser via Domodedovo, på sin blogg.

Efter bombattentatet lade president Dmitrij Medvedev en del av skulden på flygplatsledningen som enligt honom inte följt säkerhetsföreskrifterna tillräckligt noga, vilket ledde till att väskan med flera kilo explosiva ämnen inte upptäcktes. Flygplatsledningen avfärdar kritiken och påpekar att explosionen inträffade i ankomsthallen som alla har tillgång till och där den vanliga polisen ansvarar för säkerheten.

Oavsett vem som får bära hundhuvudet för säkerhetsmissen vid ingången kommer kontrollerna till alla flygterminaler i Ryssland nu att bli strängare. Det har redan föreslagits att bara passagerare med giltiga biljetter ska ha tillgång till terminalbyggnaderna. Även kontrollerna vid snabbtågen till Moskvas flygplatser utökades tillfälligt på måndagskvällen.

På samma sätt ökades antalet polispatruller i Moskvas tunnelbana efter självmordsbombningarna i våras. Och oppositionsdemonstrationer i staden sker numera på inhägnade områden med insläpp genom metalldetektorer.

Att skylla på brister i säkerheten och öka kontrollen efter terrordåd är en ryggmärgsreflex från makthavarna, och ett sätt att visa handlingskraft för att undvika nya angrepp.

I praktiken kan utökade säkerhetskontroller vid tunnelbanestationer och flygplatser i bästa fall förhindra nya terrordåd på just dessa platser. Samtidigt är det omöjligt att skydda alla folksamlingar i tiomiljonersstaden Moskva, än mindre i hela Ryssland, världens största land.

Det finns alltid ett sårbart ställe. Den 31 augusti 2004 försökte en självmordbombare ta sig in i tunnelbanan i Moskva. Hon blev dock skrämd av två poliskontrollanter vid ingången till stationen Rizjkaja och utlöste i stället sprängladdningen i folkmassan som stod vid dörren och väntade på att få passera kontrollen. Tio personer dog och över fyrtio skadades.

Utökad kontroll räcker inte för att lösa det grundläggande problemet. Antalet rebeller som är beredda att spränga sig till bitar för att döda vanliga ryssar har ökat kraftigt de senaste åren. Och eftersom radikaliseringen i Nordkaukasien är ett resultat av många års brutalt förtryck, finns det heller inget enkelt sätt att stoppa utvecklingen. I synnerhet inte så länge invånarna i området helt saknar förtroende för statsmakten.

Sydsvenskan 2011-01-26

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.