Spionlag gör utlänningar farliga

Alla ryssar som lämnar över någon sorts information till utlänningar kan utan att veta det göra sig skyldiga till spioneri. Det är innebörden av den nya lag som trädde i kraft i går.

Alla ryssar som lämnar över någon sorts information till utlänningar kan utan att veta det göra sig skyldiga till spioneri. Det är innebörden av den nya lag som trädde i kraft i går.

En ryss som samarbetar med en internationell organisation är från och med i går en landsförrädare, om ryska myndigheter bedömer att den internationella organisationens verksamhet riktar sig mot Rysslands säkerhet. Det stipulerar den nya ryska förräderilagen. Landsförräderi straffas med upp till tjugo år i fängelse.

Därutöver kan den som lämnar skadlig information till en utländsk medborgare dömas för spioneri, även om den överlämnade informationen i sig inte är hemlig.

Det är omöjligt för den enskilde att i förväg veta vilken information som kan bedömas som farlig för Rysslands säkerhet.

Det finns inte heller något sätt att i förväg veta vilka personer eller organisationer som kan bedömas arbeta mot Rysslands säkerhet.

Kritiker av den nya lagen har påpekat att det kan bli straffbart att exempelvis lämna uppgifter om ryska myndigheters brott mot mänskliga rättigheter till Amnesty eller andra internationella människorättsorganisationer.

Initiativet till lagändringen kommer från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

När Dmitrij Medvedev var president stoppade han processen tillfälligt. Sedan Vladimir Putin tog tillbaka presidentstolen för ett halvår sedan har han infört ett antal lagskärpningar, däribland den nya spionlagen.

Lagen har kritiserats hårt även av Putins egna människorättsråd som samlades till sitt första möte i början av veckan. Efter att ha lyssnat på kritiken medgav Putin att formuleringarna bör ses över så att paragrafen om landsförräderi inte kan tolkas alltför brett. Två dagar senare skrev han under lagen utan några som helst ändringar.

Enligt säkerhetstjänsten FSB är lagändringen nödvändig, eftersom utländska spioner i Ryssland nu försöker ”maskera sitt arbete som laglig verksamhet”.

En annan rysk lagändring som snart träder i kraft tvingar människorättsorganisationer som tar emot något som helst stöd från utlandet att registrera sig som ”utländska agenter” och stämpla alla sina trycksaker med orden ”utländsk agent”.

Sydsvenskan 2012-11-15

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Spionlag gör utlänningar farliga”

“utländska spioner i Ryssland nu försöker ”maskera sitt arbete som laglig verksamhet”.”

…det trodde jag spioner i alla tider och i alla länder försökte göra.

Visst är det så. Egentligen tror jag att den nya lagen mest behövs i avskräckande syfte. Men även utan den nya skrivningen har man ju lyckats åtala och fälla vanliga medborgaraktivister för spioneri.

Stängt för kommentering.