Krim tillhör oss

Esperanto По-русски Українською Polski

I slutet av september 2014 reste jag runt på Krim och intervjuade både anhängare och motståndare till annekteringen. Alla hade de längtat efter ordning och reda i stället för kaos och korruption. Men de hade kommit fram till olika svar.

De som ville att Krim skulle stanna kvar i Ukraina pratade gärna om demokrati och mänskliga rättigheter. En fungerande rättsstat av västlig modell och ett närmande till Europa var deras väg framåt. Men många av dem har nu tystnat. Andra har lämnat den ockuperade halvön och tagit sig till Kiev för att kunna tala öppet, för att kunna arbeta för det de tror på. För dem är det ryska styret på Krim en fortsättning på det sovjetiska förtrycket, ett obehagligt eko från det förflutna.

De som ville höra till Ryssland talade gärna om det ryska språket, som enligt dem förtrycks i Ukraina. De flesta hoppades så klart att den ryska annekteringen skulle leda till höjda löner och bättre levnadsstandard. Men minst lika gärna talade många om goda gamla tider. Flera anhängare till annekteringen nämnde Stalin som en bra ledare. Fast Stalin var så klart inte lika perfekt som Putin, förklarade en av dem.

Nu har boken kommit ut. Här några fragment ur materialet:

Köp hos Adlibris eller Bokus.

E-book finns hos Dito och Bokon.

Utdrag ur recensioner

När 2015 års bästa skräckböcker ska rankas borde Kalle Kniiviläs nya ”Krim tillhör oss” (Atlas) komma högt upp. Stephen King i all ära; skildringen av den ryska annekteringen av Krim och den lågintensiva, ännu pågående invasionen av östra Ukraina är svåröverträffad vad gäller att väcka fasa.
Det är en faktabok, men man läser den som en thriller trots att det mycket tidigt står klart vem skurken är.
Erik Helmerson, Dagens Nyheter

Efter Rysslands annektering av Krim har det funnits en stark eufori bland många av invånarna på halvön, liksom det har gjort hos många av medborgarna i hela Ryska Federationen. Kalle Kniivilä ger sig rakt in i den euforin och försöker möta de inte sällan irrationella argumenten med frågor om internationell rätt och ifrågasättande av den ryska propagandan.
Fredrik Wadström, Kulturytt P1

”Krim tillhör oss” är inte en enkel reseberättelse. Boken är en essä, ett verk som med Krim och dess öde i fokus är ett sublimt J’accuse mot en skandalös regim.
Kristian Gerner, Sydsvenskan

Kniivilä är en nyansernas mästare, i Krim tillhör oss låter han röster kollidera med varandra till ljudet av militärkängor som marscherar in i Sevastopol. Det är ett urstarkt reportage, helt omistligt för den som är det minsta intresserad av vår stora granne i öst.
Rasmus Landström, Arbetet

Kniivilä är noga med att för läsaren redovisa sina egna, konventionellt västliga uppfattningar… Vilket inte hindrar att Kniiviläs livliga och hederliga reportageböcker torde vara det bästa som kan uppbringas i ämnet i Sverige just nu…
Carsten Palmaer, Aftonbladet

…ett omistligt och medryckande reportage. Boken… handlar i grund och botten om den exceptionella utvecklingen i dagens Ryssland. Med ett bibliskt lugn och tålamod tecknar Kniivilä ett fasansfullt porträtt av nuläget.
Thomas Engström, Svenska Dagbladet

…en högaktuell bok som i blixtbelysning skildrar stämningarna hos människor som plötsligt och med vapenmakt har inlemmats i Ryssland.
Niclas Sennerteg, Borås Tidning

…en fängslande men sorglig rapport från resor på Krim, välskriven och rik på kunskap.
Sören Josefsson, Jönköpings-Posten

Kniivilä möter också kappvändarna, de som nu lydigt tjänar de nya makthavarna på Krim efter att länge ha varit tillfreds med att höra till Ukraina. När jag läser Kniiviläs bok från Krim, kommer jag att tänka på Sofi Oksanens skildring från Estland i ”När duvorna försvann”. Det är ett högt betyg.
Stig Fredriksson, Hufvudstadsbladet

Frågan är om dessa böcker kommer att kunna få en enda recension som inte är färgad av en stark politisk uppfattning om Ryssland och säkerhetssituationen i Europa, denna artikel inkluderad.
Karin Olsson, Expressen

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Journalist och författare