Putins folk

Vladimir Putin är inte populär i Väst. Han har strypt den ryska demokratin i sin linda och krossat oberoende massmedier. Men Renat och Galina i den lilla staden Sjumerlja, sextio mil öster om Moskva, har fått det bättre. De har röstat på Putin och tänker göra det igen. De hör till den tysta ryska majoriteten vars röst sällan hörs i västliga medier. Jag tyckte det var dags. Boken ”Putins folk” kommer ut hos Atlas i april.

Vladimir Putin är inte populär i Väst. Han har strypt den ryska demokratin i sin linda och krossat oberoende massmedier. Han har skickat in ryska trupper till grannländer och annekterat Krim.

Men Renat och Galina i den lilla staden Sjumerlja, sextio mil öster om Moskva, har fått det bättre. De har röstat på Putin och tänker göra det igen. De hör till den tysta ryska majoriteten vars röst sällan hörs i västliga medier. Jag tyckte det var dags. Boken ”Putins folk” kommer ut på Atlas förlag i april.

Det blir inte en bok om Vladimir Putin – sådana finns det redan många av. Det är definitivt inte ett försök att rättfärdiga det Vladimir Putin gjort med Ryssland, snarare ett försök att förstå.

Jag låter vanliga ryssar själva förklara varför så många av dem faktiskt gillar den gamle KGB-mannen, som i sitt första tv-tal som tillförordnad president den 31 december 1999 lovade att försvara demokratins och yttrandefrihetens landvinningar i Ryssland – för att sedan göra precis tvärtom.

Det var på samma gång en upplyftande och deprimerande resa till fem ryska städer som jag gjorde i september 2013.

Utdrag ur recensioner: ”En oavbrutet fascinerande bok”

Beställ boken här: Adlibris, Bokus. Köp e-boken här: Bokon, Dito.

Utanför McDonald's i Tjeboksary, Tjuvasjien.
Utanför McDonald’s i Tjeboksary, Tjuvasjien.

Upplyftande, därför att jag träffade så många vänliga människor som berättade om sitt liv före och efter Sovjetunionens fall. Därför att så mycket förändrats till det bättre, även materiellt, men framför allt mentalt: i dag står världen öppen, resor till utlandet har blivit vardagsmat för unga ryssar, och den som vill kan ta del av alla sorters kritisk information om makthavarna på nätet.

Men också deprimerande, därför att så mycket fortfarande inte har förändrats, därför att ordet ”demokrati” för de flesta verkar ha förlorat sin betydelse, därför att den som vill gå från ord till handling och arbeta för politiska förändringar får hela statsmakten mot sig. Och framför allt därför att den tysta majoriteten verkar helt övertygad om att de själva inte kan påverka vad som händer i Ryssland.

I Nizjnij Novgorod frågade jag Jurij Baranov, en 55-årig svetsare, om det inte var mer frihet på Jeltsins tid. Han fnös. Så förklarade han varför:

baranov

Äsch… Jag ska ta ett exempel, hör här. Om en alkoholist har barn så har de full frihet, de får göra precis vad som faller dem in. Men ordentliga föräldrar uppfostrar sina barn, och de barnen har inte så mycket frihet. Vi har två olika föräldrar, en heter Jeltsin och den andre heter Putin. Är det inte så? Vad är det för frihet vi pratar om? Var och en har sin egen uppfattning om det. Det kanske var någon som hade frihet att stjäla under Jeltsins tid. Putin tillåter inte det. Då är den här tjuven missnöjd, för hans frihet har begränsats.

I Tjuvasjiens huvudstad Tjeboksary talade jag med förskolläraren Irina Romanova som tycker att livet har blivit enormt mycket bättre under Putins tid vid makten. Hon är väldigt förtjust i presidenten och vill gärna att han sitter kvar länge till:

romanova

Vi ser ju i vårt eget liv hur det ordnar sig. Under perestrojkans år hade man en sådan konstig känsla inom sig, som om marken hade ryckts undan. Allt som man hade trott på var borta, och hur skulle man gå vidare, vad skulle det bli av detta? Det var en väldigt splittrad känsla man hade, för vi hade uppfostrats till sådana höga ideal, och så var allt det där bara borta. Men nu är det inte så, nu är allt rätt igen.

Jag trodde att jag skulle hitta passionerade anhängare av Vladimir Putin. Jag hittade några. Men jag hittade långt fler som struntar i vilket, bara lönen betalas ut och de får vara i fred. Så här sade 38-årige Michail som jag träffade i Nizjnij Novgorod:

Jag har mitt eget lilla land. Det är jag och min familj. Så länge politikerna lämnar oss i fred så bryr jag mig inte så mycket om vad de gör.

Han röstade inte på Putin i presidentvalet. Han röstade inte alls. Det är tack vare honom Putin kan sitta kvar. Så länge oljepengarna inte tar slut.


Boken Putins folk kom ut på Atlas förlag i april 2014 och kan beställas exempelvis hos Adlibris och Bokus. E-boken finns hos Bokon och DitoEn version på esperanto ges ut av Flandra Esperanto-Ligo i Antwerpen.

Här är några bilder från resan i Ryssland.

Av Kalle Kniivilä

Journalist och författare

4 svar på ”Putins folk”

När mening två i inlägget lyder ”Han har strypt den ryska demokratin i sin linda och krossat oberoende massmedier” så förstår man verkligen att du gått in i det här projektet med ett öppet sinne fritt från förutfattade meningar.

Ingen kan vara helt fri från förutfattade meningar, det borde du veta om någon 🙂

Jag sticker inte direkt under stol med att jag förhåller mig kritiskt till mycket i Vladimir Putins sätt att styra Ryssland. Men jag förhåller mig också kritiskt till förenklade påståenden om att allt bara blivit sämre i Ryssland under Putins tid vid makten. Jag vill nyansera bilden och hjälpa läsarna att förstå hur Putins många anhängare i Ryssland tänker.

Återkom gärna när du har läst boken.

Äntligen en sansad rapport om Putins Ryssland! Nog förstår man att folk vill ha ordning och reda efter
90-talets kaos. Och man behöver inte vara en paranoid ryss för att ana en dold västerländsk agenda – en strategi för att försvaga Ryssland. Idag skrev Kiev under det omdiskuterade avtalet med EU, och vi får höra att Putin ”hotar” med allvarliga konsekvenser. Men Ukraina kan väl inte räkna med tullfri export åt
båda hållen, vilket ju kunde innebära tullfri EU-export till Ryssland via Ukraina. Men inte tullfri rysk export till EU… Hursomhelst, tack Kniivilä!
.

Stängt för kommentering.