”En oavbrutet fascinerande bok”

Mottagandet av Putins folk har varit väldigt positivt, och en stor del av första upplagan är redan såld, så det kanske blir en andra tryckning inom kort. Här är några citat ur recensionerna. Det är så klart alltid trevligt att få beröm. Men lite skrämmande är det också – vågar jag skriva något mer? Det kan ju omöjligen bli lika mycket beröm varje gång.

Mottagandet av Putins folk har varit väldigt positivt. I Finland fick den finska versionen till och med det presigefyllda Kanava-priset som årets bästa fackbok. Det är så klart alltid trevligt att få beröm. Men lite skrämmande är det också. Det kan ju omöjligen bli lika mycket beröm nästa gång.

Det omdöme jag själv tyckte mest om var David Isakssons: ”I ’Putins folk’ är Ryssland och ryssarna begripliga”. Det var precis det som var meningen.

Köp boken här: Adlibris, Bokus, Bokon, Dito.

Här är några citat ur recensionerna…

en oavbrutet fascinerande bok, ett reportage som ökar förståelsen av Ryssland och ryssarna. /…/ Det är en storartad journalistisk prestation att lyckas med det som Kniivilä företar sig – att beskriva en komplex verklighet utan att döma eller värdera. Värderingen överlåts åt läsaren. Det tackar jag för.
Ann Heberlein, DN

I sin nya, vansinnigt spännande och helt aktuella bok Putins folk ger han en bild av Ryssland som inte är präglad av rysskräck och lägger dessutom pusselbitar till bilden, som vanligtvis inte ryms i nyhetsmedierna med deras krav på snabbhet och sammanfattningar.
Ola Wihlke, Hufvudstadsbladet 2014-08-04

Det är ett strålande reportage. Man lär ju sig oftast mer på att låna sitt öra åt de som inte bekräftar ens egen världsbild än vice versa. /…/ Det finns en oerhört allvarlig brist med Kalle Kniiviläs bok. Att det är hans första. Detta välskrivna och samvets­granna reportage får en att inse vilka tjänster han kunde ha gjort den svenska Rysslands­debatten om han publicerat sig lite oftare.
Martin Aagård, Aftonbladet

Det finns, både i Väst och i Ryssland, en tradition av exotiserande av Ryssland, som går ut på att landet skulle vara särskilt svårt att förstå. Man hittar det i Churchills bevingade ord ”En gåta inlindad i ett mysterium” och i Tiuttjevs ”Man kan inte förstå sig på Ryssland genom sinn”.
I ”Putins folk” är Ryssland och ryssarna begripliga, många av oss skulle agera som de om vi vore i samma situation.
/…/
Putins folk är den bästa svenska boken om Ryssland på många år.
David Isaksson, Helsingborgs Dagblad

Det handlar inte om att ge en motbild till den gängse bilden av Putin, utan att komplettera den.
/…/
…förmedlar viktig ny kunskap för vår förståelse av Ryssland.
Stig Fredrikson, Sydsvenskan

En av de saker som verkligen imponerar med Kalle Kniiviläs bok är hur han åtminstone till en början lyckas väva in bakgrundsfakta och historiska sammanhang helt organiskt med de vardagliga personporträtten. Kniivilä strör in repliker från en statsvetare i Sankt Petersburg eller gör små exposéer av den ryska oljeekonomins utveckling utan att boken lämnar vardagsrummen och köken och börjar föreläsa.
/…/
Jag gillar att Kalle Kniivilä är tydlig med var han själv står, att han utan omsvep kan föra in koncisa kritiska resonemang som gör upp med många av Putinsamhällets myter.
Fredrik Wadström, OBS i P1

Boken är en ögonöppnare, Ryssland är inte Moskva. Rysk politik är mer än Pussy Riot och Putin-motstånd, även om det är mest detta den svenska nyhetsrapporteringen talar om. Därför är denna bok måste-läsning.

Alexandra Westman, Svensk Tidskrift

I sin nye bok ”Putins folk — Rysslands tysta majoritet” holder den svenske journalisten Kalle Kniivilä to tanker i hodet samtidig. Ja, det stemmer at tv viser russerne det Putin vil at de skal se og at valgene er preget av fusk, men det er likevel et faktum at Putin per i dag har solid støtte hos et flertall av russerne. Det er denne tause majoriteten han lar komme til orde i sin reportasjebok fra Russland.
/…./
…sannsynligvis /…/ den viktigste boken om Russland som blir publisert på et skandinavisk språk i år. Kniivilä klarer den vanskelige balansegangen det er å vise hva Putin og hans regime betyr for vanlige russere uten selv å bli en Putin-apologet, og gir oss et solid redskap til å forstå dagens Russland i hele dets enorme bredde.
Martin Paulsen, Morgenbladet

En journalistisk bragd /…/ ett av de mest intressanta utrikespolitiska reportageböckerna på mycket länge.
Gunder Andersson, Dalademokraten

Ett avsnitt ur boken har publicerats i Sydsvenskan under titeln Längtan till Sovjet.

Boken finns att köpa exempelvis hos Adlibris och Bokus, samt som e-bok hos Bokon och Dito.

Några länkar:

Av Kalle Kniivilä

Journalist och författare

3 svar på ””En oavbrutet fascinerande bok””

Att det är en ”oavbrutet fascinerande bok” tyckte också Dmitrij Kiseljov i sitt program Vesti Nedeli från den 2 november. ”Вор у вора дубинку украл” (En tjuv stal en annan tjuvs vapen) som det heter på ryska..

Vet inte om jag ska skratta eller gråta 🙂

http://youtu.be/3SvaFq17fxY?t=24m28s

Det var ju riktigt roligt. Jag skrattar i alla fall 🙂

Tack för tipset. Inslaget där jag är med börjar alltså drygt 24 minuter in i programmet.

Stängt för kommentering.