Putinin väkeä – vuoden paras tietokirja 2014

Lokakussa 2014 Putinin väkeä voitti vuoden parhaalle tietokirjalle jaettavan Kanava-palkinnon. Palkintoraadin puheenjohtaja Ville Pernaa perusteli valintaa näin: ”Putinin väkeä on vuoden tärkein tietokirja. Se osoittaa paljastavalla, mutta kiihkottomalla tavalla, mihin pohjautuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin suosio…”

vakea2Kniivilän kirja kuuluu lajinsa ehdottomiin valioihin. Se on kirjoitettu hyvin ja se antaa vastauksia sille, joka kykenee ennakkoluulottomasti hyväksymään sen tosiasian, että asiat on mahdollista nähdä usealla eri tavalla olematta silti moraalisesti tai älyllisesti alamittainen ihminen.
Timo Vihavainen, Kanava 7/2014

Vladimir Putinin suureen kansansuosioon Venäjällä on kolme syytä.

1. Kansalliseen alennustilaan johtaneen, kaoottisen 90-luvun jälkeen Putin on palauttanut maahan kurin ja järjestyksen.

2. 90-luvun talousromahduksen jälkeen venäläiset ovat Putinin valtakaudella saaneet nauttia vakaudesta ja jatkuvasta, nopeasta talouskasvusta.

3. Putin on pitänyt huolen siitä, että mitään vaihtoehtoja ei enää ole: tiedotusvälineet ja oppositio on pantu kuriin. Valtamedia on keskittynyt Putinin ylistämiseen.

Silti Venäjän presidentin suosiota on vaikea ymmärtää, ellei tunne 1990-luvun kaaosta, jonka paluuta monet yhä pelkäävät. Juuri siitä tavalliset venäläiset usein alkavat kertoa, jos heiltä kysyy, miksi niin monet Venäjällä sanovat kannattavansa Putinia.

Tämän hiljaisen enemmistön ääniä ei lännessä juuri ole kuultu – meidän on paljon helpompi ymmärtää Moskovan äänekästä, hyvin koulutettua keskiluokkaa. Mutta heille Putin on nyt kääntänyt selkänsä.

Syksyllä 2013 tein matkan Venäjälle kuunnellakseni tavallisia venäläisiä, jotka kannattavat Putinia. Haastatteluista syntyi kirja, joka toukokuussa 2014 ilmestyi Ruotsissa nimellä Putins folk. Kirjasta tuli Ruotsissa arvostelumenestys, jonka ensimmäinen painos myytiin nopeasti loppuun. Sitä arvioitiin muun muassa näin:

Suurenmoinen journalistinen saavutus – Dagens Nyheter
Loistava reportaasi – Aftonbladet
Paras Ruotsissa julkaistu kirja Venäjästä vuosiin – Helsingborgs Dagblad
Vakuuttava reportaasi [– –] selväsanainen ja suoraan asiaan – Gotlands Tidningar
Paljastaa tärkeää uutta tietoa Venäjästä – Sydsvenska Dagbladet

Kirjoitin pian kirjasta myös suomenkielisen version, jonka kustannusyhtiö Into julkaisi elokuussa 2014. Helsingissä järjestetyn julkaisutilaisuuden yhteydessä minua haastateltiin Ylen Ajantasa-ohjelmassa sekä Ylen venäjänkielisissä tv-uutisissa. Haastattelun tekivät myös YleX sekä STT, ja tiedotustilaisuudesta raportoi ainakin Kansan Uutiset.

Lokakussa 2014 Putinin väkeä voitti vuoden parhaalle tietokirjalle jaettavan Kanava-palkinnon. Palkintoraadin puheenjohtaja Ville Pernaa perusteli valintaa näin:

Putinin väkeä on vuoden tärkein tietokirja. Se osoittaa paljastavalla, mutta kiihkottomalla tavalla, mihin pohjautuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin suosio… Teos on kaiken lisäksi kirjoitettu kokeneen Venäjä-toimittajan karaistulla reportaasikynällä siten, että tunnelmat ja maut suorastaan nousevat paperista lukijan nenään.

Tässä joitakin palkinnonjakotilaisuuden yhteydessä julkaistuja haastatteluja ja vastaavia:

Kansan Uutiset, jonka Moskovan-kirjeenvaihtaja olin 1991-92, julkaisi kirjasta yhden luvun 1.8.2014. Se on vapaasti luettavissa täällä. Nykyinen työnantajani, Malmössä ilmestyvä Sydsvenska Dagbladet, julkaisi ruotsiksi toisen otteen kirjasta. Se on luettavissa täällä ruotsiksi, ja myös esperantoksi. Esperantonkielisen version kirjasta julkaisi belgialainen Flandra Esperanto-Ligo.

Suomenkielinen versio on tilattavissa suoraan kustantajalta. Painettua kirjaa myy myös esimerkiksi verkkokauppa Adlibris, ja e-kirjaa Elisa Kirja

Av Kalle Kniivilä

Journalist och författare