Putins värsta fiende

Den 20 augusti 2020 var det meningen att Aleksej Navalnyj skulle dö. Det berättar en av mördarna när Navalnyj själv ringer upp honom några månader senare. Det var olyckliga omständigheter som gjorde att nervgiftet som hade lagts i Navalnyjs blå boxershorts inte hann verka tillräckligt länge. Flygplanet nödlandade och ambulanspersonalen räddade hans liv.

Säkerhetstjänstens försök att röja Aleksej Navalnyj ur vägen visar att han är Vladimir Putins farligaste fiende. Men vem är han egentligen? Vad vill han och vilka är hans anhängare? Och framför allt: varför valde han att återvända till Ryssland – där hans liv inte är värt tre kopek, som han själv säger.

Den 17 januari 2021 satt jag klistrad vid en direktsändning som följde Aleksej Navalnyjs resa tillbaka till Moskva. De ryska myndigheterna hade gjort allt de kunde för att skrämma honom så att han skulle stanna i Tyskland. Ändå åkte han hem.

Jag kunde inte släppa tankarna på Navalnyj. Och plötsligt en natt vaknade jag mitt i natten med en enda tanke i huvudet: det här måste jag skriva en bok om. Jag har ju följt Navalnyjs politiska karriär i över tio års tid och regelbundet på min blogg skrivit om honom.

Den här boken handlar om världens mest kända politiska fånge, hans kamp mot korruptionen i Ryssland och hans landsomfattande organisation som de ryska myndigheterna nu har förbjudit som “extremistisk”.

Beställ Adlibris, Bokus

Intervju om boken i Studio Ett den 2021-06-08

Intervju om boken i Radio Malmöhus 2021-06-14

Mer om Navalnyj på min blogg Glasnost.se

Aleksej Navalnyj talar till sina anhängare i Chabarovsk i ryska Fjärran östern under presidentvalskampanjen 2018. Foto: Jevgenij Feldman www.feldmanphotography.com

Han har rätt, man kan inte syssla med politik om man inte befinner sig i Ryssland, om man inte delar alla risker med sina anhängare.

Ksenia Fadejeva, chef för Navalnyjs stab i Tomsk

Lögn i alla former är självdestruktivt. Vad händer när lögnen multipliceras med massmedierna och tar plats i barnens hjärnor och hjärtan? Statskroppen håller på att förgifta sig själv, den är sjuk. Det är som en elakartad tumör som håller på att förgifta vävnaden, och jag vet inte hur den kan botas. Det behövs någon sorts ingripande. Det är inte Navalnyj som är i koma, han har vaknat. Det är vi som hotas av koma.

Jurij Z, läkare i Sankt Petersburg

Det är viktigt är att inte vara rädd för människor som söker sanningen, utan kanske till och med stödja dem på något sätt. Direkt, indirekt, eller kanske inte ens stödja, men åtminstone inte själv delta i denna lögn, inte underlätta ljugandet, inte göra världen sämre omkring sig

Aleksej Navalnyj inför domstolen

Efter att ha studerat Navalnyjs biografi och hans anhängares handlingars natur kan man bara dra en slutsats: Navalnyj diskrediterar på principiella grunder vårt lands seger i det stora fosterländska kriget. Han undergräver de grundläggande principerna för vårt mångnationella fosterland.

Jekaterina Frolova, åklagare

Tre år är väl inget. Han får lära sig att sy, han får lära sig att göra någon nytta. Jag har inte brytt mig så mycket om detaljerna, det var väl någon sorts förskingring han dömdes för. Kan det stämma att han är skyldig? Visst, han är ju en principlös människa. Han är inte en ärlig person och det kan man se väldigt tydligt.

Stanislav Belov, informatör i Tiumen

Det är rätt svårt att skrämma oss som jobbar i staberna. Vi kanske har blivit lite avtrubbade på det sättet. Och jag förstår att ett sådant exotiskt tillvägagångssätt, med novitjok och allt, det kostar enormt mycket. Att de skulle mörda alla stabers samordnare, det verkar ändå lite långsökt.

Olga Kartavtseva, chef för Navalnyjs stab i Omsk

Foto: Jevgenij Feldman, www.feldmanphotography.com

Källor

Faktauppgifterna i boken bygger i första hand på mina egna intervjuer med personer som varit delaktiga i händelserna, deras inlägg på sociala medier och deras uttalanden i videointervjuer, i radio (i huvudsak Echo Moskvy) samt i tillförlitliga textbaserade medier, i första hand ryskspråkiga sådana. Bellingcats omfattande utredning av händelserna kring förgiftningen av Navalnyj är naturligtvis en av de viktigaste källorna för stora delar av berättelsen.
När det gäller tidsangivelserna är det viktigt att komma ihåg att Ryssland sedan 2010 inte längre tillämpar sommartid, vilket innebär att tidsskillnaden mellan ryska tidszoner och Västeuropa under sommarhalvåret är en timme mindre än under vinterhalvåret.

Härunder nämner jag de viktigaste källorna för varje kapitel. Några av de viktigaste ryskspråkiga Youtube-inläggen har även engelsk text.

1. Försök till mord

2. Byggskum mot oppositionen

3. Sushilunch i en konspirativ lägenhet

  • Egen intervju med Ksenia Fadejeva den 25 februari 2021.
  • Egen intervju med Vladimir Gelman den 22 februari 2021.

4. Problem med ämnesomsättningen

5. Tre rum och kök

6. Jag ringde min mördare

7. Back in the USSR

8. En fängslande berättelse

9. Till ett svart hål

10. Mot mörka tider

  • Egen intervju med Vladimir Gelman den 22 februari 2021.
  • Egen intervju med Olga Kartavtseva den 23 februari 2021.
  • Характер и структура массовой тревожности в России. Levada.ru den 21 april 2021.
  • Bofit Russia statistics.
  • Песков напомнил, что призывы к акциям в поддержку Навального звучат из-за границы. TASS den 19 april 2021.