Kuka minä olen?

Svenska Esperanto English По-русски

Ruotsinsuomalainen toimittaja ja tietokirjailija. Työkseni kirjoitan Malmössä ilmestyvään Sydsvenska Dagbladet -lehteen, jonka palkkalistoilla olen ollut vuodesta 1997. Syksystä 2018 lähtien olen ollut virkavapaalla toimittajan työstä ja toiminut ensin lehdistöneuvoksena Ruotsin suurlähetystössä Moskvassa, sen jälkeen lähetystöneuvoksena Ruotsin suurlähetystössä Kiovassa.

Päivätyön ohessa olen kirjoittanut neljä entiseen Neuvostoliittoon tavalla tai toisella liittyvää tietokirjaa, joista ensimmäinen, Putinin väkeä, sai Kanava-palkinnon vuoden 2014 parhaana tietokirjana. Vuonna 2015 ilmestyi Krimin valloituksesta kertova Krim on meidän ja vuonna 2016 Baltian venäläisistä kertova Neuvostomaan lapset, joka oli ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi.

Lokakuun vallankumouksen satavuotispäivän alla ilmestyy neljäs kirjani Tanjan katu, joka kertoo tavallisten ihmisten elämästä Pietarissa sadan vuoden aikana, sotien ja vallankumousten varjossa.

Kun aika antaa myöten, kirjoittelen lähinnä Venäjästä myös blogiini, joka löytyy osoitteesta Glasnost.se. Tekstit siellä ovat enimmäkseen ruotsinkielisiä, mutta löytyy sieltä jonkin verran myös suomenkielisiä tekstejä. Arkistossa on muun muassa vanhoja Kansan Uutisissa julkaistuja juttuja, esimerkiksi tämä Vladimir Žirinovskin haastattelu.

Ruotsiin ja Lundiin muutin ensimmäisen kerran 1987 vaimoni Marian houkuttelemana. Sen jälkeen olemme ehtineet asua Moskovassa, jossa olin Kansan Uutisten kirjeenvaihtajana 1991-1992, jälleen Lundissa, Vaasassa, jossa olin Kansan Uutisten aluetoimittajana, ja nyt taas Lundissa vuodesta 1996 alkaen.