Vem är jag?

Suomeksi Esperanto English По-русски

Jag arbetar sedan 1997 som journalist på Sydsvenskan, där jag tidigare bland annat har varit utlandsredaktör. Just nu är jag reporter på Sydsvenskans Lundaredaktion och bevakar bland annat Lunds universitet.

Jag har också skrivit fyra böcker: Putins folk (2014) om Vladimir Putins anhängare, Krim tillhör oss (2015) om den ryska annekteringen av Krimhalvön samt Sovjets barnbarn (2016) om den ryskspråkiga minoriteten i Baltikum. Den finska versionen av Putins folk, Putinin väkeä, fick 2014 års Kanavapris som årets bästa fackbok. Den finska versionen av Sovjets barnbarn, Neuvostomaan lapset, var nominerad till Stora journalistpriset i Finland 2016.

Den fjärde boken, Tanjas gata, kommer ut i september 2017, infor hundraårsdgen av oktoberrevolutionen.

Jag talar ofta och gärna om mina böcker inför publik. Mitt bolag fakturerar då enligt Författarförbundets minimirekommendationer. Jag har även en blogg, Glasnost.se, där jag mest skriver om utvecklingen i Ryssland och före detta Sovjet.

Jag är född 1965 i Joensuu, Norra Karelen och bosatt i Lund sedan 1987, dock med flera gästspel av varierande längd i Finland och Ryssland, i det sistnämnda landet som språkstudent i Leningrad 1989 och som Moskvakorrespondent för tidningen Kansan Uutiset 1991-1992.

Min fru Maria arbetar som bibliotekarie på stadsbiblioteket i Malmö.

CV