Svenska Esperanto English По-русски Українська

Ruotsinsuomalainen toimittaja ja tietokirjailija. Työkseni kirjoitan Malmössä ilmestyvään Sydsvenska Dagbladet -lehteen, jonka palkkalistoilla olen ollut vuodesta 1997. Syksystä 2018 syksyyn 2019 olin virkavapaalla toimittajan työstä ja toimin ensin lehdistöneuvoksena Ruotsin suurlähetystössä Moskvassa, sen jälkeen lähetystöneuvoksena Ruotsin suurlähetystössä Kiovassa. Mutta nyt taas kotona Ruotsissa.

Päivätyön ohessa olen kirjoittanut kuusi entiseen Neuvostoliittoon tavalla tai toisella liittyvää tietokirjaa, joista ensimmäinen, Putinin väkeä, sai Kanava-palkinnon vuoden 2014 parhaana tietokirjana.

Vuonna 2015 ilmestyi Krimin valloituksesta kertova Krim on meidän ja vuonna 2016 Baltian venäläisistä kertova Neuvostomaan lapset, joka oli ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi.

Lokakuun vallankumouksen satavuotispäivän alla 2017 ilmestyi neljäs kirjani Tanjan katu, joka kertoo tavallisten ihmisten elämästä Pietarissa sadan vuoden aikana, sotien ja vallankumousten varjossa.

2021 ilmestyi Aleksei Navalnyin murhayrityksestä ja hänen poliittisesta liikkeestään kertova Putinin pahin vihollinen ja 2023 Ukrainan sodasta ja Ukrainan itsenäisyyden vuosikymmenistä kertova Maa joka heräsi.

Kun aika antaa myöten, kirjoittelen lähinnä Venäjästä myös blogiini, joka löytyy osoitteesta Glasnost.se. Tekstit siellä ovat enimmäkseen ruotsinkielisiä, mutta löytyy sieltä jonkin verran myös suomenkielisiä tekstejä. Arkistossa on muun muassa vanhoja Kansan Uutisissa julkaistuja juttuja, esimerkiksi tämä Vladimir Žirinovskin haastattelu.

Ruotsiin ja Lundiin muutin ensimmäisen kerran 1987 vaimoni Marian houkuttelemana. Sen jälkeen olemme ehtineet asua Moskovassa, jossa olin Kansan Uutisten kirjeenvaihtajana 1991–1992, jälleen Lundissa, Vaasassa, jossa olin Kansan Uutisten aluetoimittajana, ja taas Lundissa vuodesta 1996 alkaen.

Kuvia lehdistökäyttöön